Blog

ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI

Ülkemizde kökü ve yaprakları için ekilen şalgam; kalsiyum, demir A, C, Ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Şalgam suyu kırmızı renkli, bulanık, ekşi, lezzetli bir içecek olup yapımında maya kullanıldığı için fermente bir içecektir.

ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI.

Kış aylarında özellikle balıkların yanında tüketimi artan şalgam turşularda ve salatalarda da kullanılmaktadır.

Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için pek çok faydası bulunmaktadır. İşte bu faydalardan bazıları:

  • İştah açtığı için kilo almak isteyenler için tercih edilebilir bir içecektir.
  • Şalgam bağırsak florası için önemli bir yere sahip olan K vitamini ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir besindir ve anti-enflamatuvar özellik göstermektedir.
  • Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklar iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Bol miktarda A vitamini içeren şalgam; C, E, K, B6 vitaminlerini içermektedir bu yüzden bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir yere sahiptir.
  • Başta kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum başta olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir bu da kemik sağlığının korunmasında ve sürdürülmesinde önemli bir etkiye sahiptir.
  • Kolesterolü sağlıklı seviyelerde tutarak kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
  • Şalgamın içindeki glukozinolat adı verilen madde karaciğerdeki toksinler ve kanserojen maddelerle etkileyici bir şekilde mücadele etmektedir.
  • Yüksek miktarda antioksidan içermektedir.
  • Yüksek miktarda diyet lifi içermesi ve bağırsakların sürekli hareket halinde olmasını sağladığı için kabızlık sorununa çözüm olabilir.
  • Ter ile meydana gelen kötü kokuları giderdiği düşünülmektedir.
  • Sinir sistemini güçlendirir, stresle mücadelede bünyeye yardımcı olur.
  • Flavonoid bakımından zengin olan şalgam suyu kılcal damarların sağlığını korur ve kanamalara karşı güçlendirir

Stj.Dyt. ASLINUR ŞENER

Tabldot Yemek İhtiyacınız İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.